Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Poradnictwo żywieniowe przeprowadzane jest osobiście w obecności pacjenta i jego opiekuna. Każde przekazywane zalecenia są dostosowywane do aktualnego stanu klinicznego pacjenta, jednostki chorobowej, sposobu leczenia, występujących powikłań i zaburzeń towarzyszących zarówno chorobie podstawowej jak i sposobowi jej leczenia.

Czytaj więcej: Poradnictwo żywieniowe - zasady ogólne

Do najczęstszych błędów żywieniowych, które mogą przyczynić się do rozwoju otyłości u dzieci i młodzieży zalicza się przede wszystkim: niewłaściwy rozkład posiłków spożywanych w ciągu dnia (np. nieregularność posiłków, częste pojadanie), niewłaściwy dobór produktów w diecie (np. nadmiar soków i słodkich napojów gazowanych) oraz niezgodną z indywidualnym zapotrzebowaniem dziecka wartość energetyczną i odżywczą posiłków.

Czytaj więcej: Porady żywieniowe przy otyłości u dzieci i młodzieży

Anoreksja to inaczej jadłowstręt psychiczny (anoreksja z grec. anorexia nervosaan – brak, pozbawienie, orexis – apetyt) - zaburzenie odżywiania polegające na celowej utracie wagi wywołanej i podtrzymywanej przez osobę chorą. Na tą chorobę najczęściej zapadają dziewczynki w wieku 13-25 lat. Jednak coraz częściej również anoreksja dotyka chłopców i młodsze dzieci.

Czytaj więcej: Porady żywieniowe w anoreksji

W onkologii leczenie żywieniowe jest istotnym elementem terapii. Stosowane podczas leczenia chemioterapia działa nie tylko na komórki nowotworowe, ale również na zdrowe komórki organizmu. Leczenie często wywołuje działania niepożądane takie jak bark apetytu, nudności, wymioty, biegunki, zaburzenia w odczuwaniu smaku i zapachu, zapalenie śluzówki jamy ustnej, zaburzenia funkcjonowania narządów (wątroby, trzustki, nerek, płuc, serca). Leczenie może prowadzić do spadku masy ciała.

Czytaj więcej: Porady żywieniowe w chorobach nowotworowych

Właściwy sposób żywienia jest jednym z głównych czynników mających wpływ na wyniki leczenia cukrzycy. Podstawowe zasady żywienia w cukrzycy nie różnią się od zasad racjonalnego żywienia dzieci zdrowych i mogą być stosowane przez całą rodzinę.

Czytaj więcej: Porady żywieniowe w cukrzycy

Zaburzenia występujące w przebiegu choroby oraz towarzyszące procesowi leczenia wymagają wprowadzenia odpowiedniego leczenia dietetycznego. Prawidłowo zbilansowana, dostosowana do stan zdrowia małego pacjenta dieta warunkuje prawidłowy rozwój fizyczny i intelektualny dziecka.

Czytaj więcej: Porady żywieniowe w zespole nerczycowym