Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Zaburzenia występujące w przebiegu choroby oraz towarzyszące procesowi leczenia wymagają wprowadzenia odpowiedniego leczenia dietetycznego. Prawidłowo zbilansowana, dostosowana do stan zdrowia małego pacjenta dieta warunkuje prawidłowy rozwój fizyczny i intelektualny dziecka.

Dieta jest jedna z podstaw leczenia objawowego. Najważniejszym celem leczenia żywieniowego jest zwalczanie obrzęków, zmieszenie utraty białka z moczem, jak również zapobieganie lub ograniczenie ryzyka wystąpienia powikłań, jakie towarzyszą chorobie i sposobowi jej leczenia.

Z powodu hiperlipidemii głównie hipoalbuminemii w przebiegu choroby dieta powinna mieć na celu wyrównanie strat spowodowanych zarówno białkomoczem jak i zaburzeniem białkowego katabolizmu nerkowego oraz niewspółmiernym do strat wzrostem syntezy wątrobowej. Codzienne żywienie powinno być dostosowane do obecnej utraty tego składnika w diecie.

Podczas obrzęków, w których dochodzi do zatrzymania sodu i wody w organizmie na szczególna uwagę zasługuje podaż sodu w codziennej racji pokarmowej. Dieta powinna być małosodowa, bezsolna a podaż sodu powinna być uzależniona od nasilenia i czasu trwania obrzęków.

Z powodu zaburzeń gospodarki lipidowej, które przyczyniają się do powikłań m. in.: wczesnej miażdżycy oraz choroby sercowo-naczyniowej na uwagę w planowaniu diety zasługuje odpowiednia podaż tłuszczów. W diecie należy ograniczyć tłuszcze ogółem oraz pochodzenia zwierzęcego, które stanowią źródło nasyconych kwasów tłuszczowych oraz zadbać o odpowiednia w stosunku do zaleceń podaż kwasów tłuszczonych wielonienasyconych. Kwasy tłuszczowe omega 3 mają korzystne działanie na opóźnienie procesów chorobowych.

Aby zapobiec osteoporozie i osteopenii, która wiąże się zarówno z utratą z moczem białek wiążących witaminę D3 i wapń jak i leczeniem glikokortykosteroidami dieta musi zawierać zalecaną w stosunku do wieku ilość wapnia i witaminy D.

Ponieważ zespół nerczycowy charakteryzuje się często licznymi nawrotami lub długotrwałym leczeniem sterydami predysponuje on do zwiększonego odkładania tkanki tłuszczowej, co wiąże się z nadwaga lub otyłością posterydową. Za otyłość towarzyszącą procesowi leczenia odpowiada wzmożony apetyt, z tego względu na uwagę zasługuje energetyczność diety. W przypadku najmłodszych pacjentów energetyczność diety nie powinna ulec zmianie, i odpowiadać przyjętą normę. W takim przypadku należy zwracać uwagę na skład diety. Dobrze zbilansowana dieta, która będzie dostarczać w odpowiednich proporcjach makroskładników może w znaczny sposób ograniczyć występowanie nadmiernej masy ciała u dzieci. W przypadku starszych dzieci lub dzieci w dużą otyłością zalecane jest ograniczenie kaloryczne dziennej racji pokarmowej dostosowane indywidualnie do sytuacji klinicznej pacjenta.

*Powyższe informacje są podstawa do planowania diety, lecz każdego pacjenta zawsze należy traktować indywidualnie i dostosowywać zalecenia dietetyczne do aktualnego stanu klinicznego.