Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Właściwy sposób żywienia jest jednym z głównych czynników mających wpływ na wyniki leczenia cukrzycy. Podstawowe zasady żywienia w cukrzycy nie różnią się od zasad racjonalnego żywienia dzieci zdrowych i mogą być stosowane przez całą rodzinę.

Najważniejsze zalecenia to: kontrolowanie ilości i rodzaju węglowodanów w diecie i poszczególnych posiłkach, ograniczenie węglowodanów prostych oraz przestrzeganie odpowiedniej liczby i pory posiłków. Dieta dziecka z cukrzycą = dieta zdrowego dziecka, powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, czyli: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. Największą uwagę należy zwrócić na rodzaj i ilość spożywanych węglowodanów, bo to one w największym stopniu wpływają na stężenie glukozy we krwi.

Podstawą diety powinny być węglowodany złożone, bogate w błonnik pokarmowy, o niskim indeksie glikemicznym IG (< 50 IG), które trawione są powoli i powodują powolny wzrost stężenia cukru we krwi. Zaliczamy do nich m.in. produkty zbożowe z pełnego ziarna zbóż i warzywa.

Do minimum powinno się ograniczyć węglowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym IG, które szybko ulegają strawieniu i wchłonięciu, powodując szybki i znaczny wzrost stężenia glukozy we krwi. Zalicza się do nich m.in. cukier, miód, dżemy, soki owocowe i słodkie napoje gazowane.

Na szybkość wzrostu glikemii poposiłkowej może mieć wpływ: rodzaj produktu, skład posiłku (zawartość węglowodanów, białek i tłuszczu), zawartość błonnika pokarmowego (zmniejsza IG), rodzaj obróbki termicznej i sposób przygotowania potrawy (im bardziej produkt rozgotowany tym wyższy IG). Stosując odpowiednie zasady można zmniejszyć lub zwiększyć indeks glikemiczny produktu i/lub posiłku, a tym samym spowodować szybszy lub wolniejszy wzrost glikemii. Zalecenia dietetyczne ustalane są indywidualnie i uzależnione są od typu cukrzycy oraz sposobu leczenia.

* Powyższe informacje są podstawa do planowania diety, ale każdego pacjenta należy zawsze traktować indywidualnie i dostosowywać zalecenia dietetyczne do aktualnego stanu klinicznego.