Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Do najczęstszych błędów żywieniowych, które mogą przyczynić się do rozwoju otyłości u dzieci i młodzieży zalicza się przede wszystkim: niewłaściwy rozkład posiłków spożywanych w ciągu dnia (np. nieregularność posiłków, częste pojadanie), niewłaściwy dobór produktów w diecie (np. nadmiar soków i słodkich napojów gazowanych) oraz niezgodną z indywidualnym zapotrzebowaniem dziecka wartość energetyczną i odżywczą posiłków.

Ogromną rolę w profilaktyce otyłości przypisuje się środowisku rodzinnemu dziecka. Nieprawidłowe zwyczaje żywieniowe rodziców i siedzący tryb życia (brak aktywności fizycznej i spędzanie wolnego czasu przed telewizorem lub komputerem), zalicza się do czynników mających wpływ na masę ciała dziecka. 

Podstawą leczenia otyłości jest modyfikacja stylu życia, polegająca na zmianie nawyków żywieniowych oraz zwiększeniu codziennej aktywności fizycznej. Zalecenia są zgodne z zasadami zdrowego żywienia dzieci. Dieta powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, czyli: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne w odpowiednich proporcjach. Dieta (sposób żywienia dziecka), powinna być urozmaicona i właściwie zbilansowana, pod względem: liczby i wielkości posiłków, odpowiedniego doboru produktów oraz wartości energetycznej i odżywczej. Powinna być dostosowana indywidualnie do stanu zdrowia dziecka i ulegać modyfikacji w zależności od występowania chorób współistniejących.

Trzeba pamiętać, że w leczenie dziecka należy zaangażować jego najbliższe otoczenie. Zmiana stylu życia powinna dotyczyć wszystkich członków rodziny, a nie tylko samego dziecka.

 * Powyższe informacje są podstawa do planowania diety, ale każdego pacjenta należy zawsze traktować indywidualnie i dostosowywać zalecenia dietetyczne do aktualnego stanu klinicznego.